Hoofdinhoud

Op dinsdag 17 mei werd het nieuwe online kanaal Groot Nieuws Radio Blijde Klanken gelanceerd! Voortaan hoor je 24 uur per dag, 7 dagen per week de mooiste kerk- en koormuziek op dit kanaal.

In de officiële opening bespreekt Tim het hoe, wat en waarom van het themakanaal. Te gast zijn directeur Wilfred Hardeman, Hans van Vuuren en Andries Knevel. Ook luisteraars en muzikanten uit het land komen aan het woord.

Kerk- en koormuziek
“Ik vind het heel mooi dat we voor de kerk-en koormuziek die we tot nu toe beperkt horen op Groot Nieuws Radio, nu een groter kanaal hebben”, vertelt directeur Wilfred Hardeman. “Omdat daar zoveel mensen van genieten. Voor ons is dit heel logisch. We hebben een passie om ons geloof te delen en muziek maakt een heel groot onderdeel uit van ons geloofsleven.”

Op Groot Nieuws Radio is muziek voor een groot gedeelte wat we doen, vertelt hij. “Muziek inspireert en bemoedigt. Het is er op de mooie momenten, maar ook op de moeilijke momenten. En er zit natuurlijk veel schoonheid in de psalmen en gezangen.”

Kerkbasis
De kerk- en koormuziek die je hoort op het nieuwe kanaal, is vergelijkbaar met wat je al hoort in Wens en ’t Heerlijk Loflied. “Psalmen en gezangen mogen niet ontbreken”, vertelt muzieksamensteller Hans van Vuuren. “Daar ligt een kerkbasis waarmee we zorgvuldig en dankbaar voor moeten zijn. Dat vullen we aan met allerlei zangbundels die breed gedragen worden, zoals Johannes de Heer, Glorieklokken en Opwekking.”

De programma’s Wens en ’t Heerlijk Loflied zullen ook te horen zijn op het nieuwe kanaal. Het wordt dus dubbel uitgezonden en zal niet verdwijnen van de zender. “Op die manier hopen we nog meer mensen te bereiken. Het komt er extra bij. Wie weet maken we in de toekomst nog meer gepresenteerde programma’s.”

24 uur per dag
Het mooie van Groot Nieuws Radio Blijde Klanken is dat we er 24 uur per dag zijn, zegt Wilfred. Daarmee is het kanaal een mooie aanvulling op andere bestaande initiatieven, zoals de Reformatorisch Omroep, EO en Familystream. “Ook de kleur van ons station is heel breed. Ik denk dat we wat meer kerkmuren overschrijden en dat er allerlei verschillende koren voorbij kunnen komen, maar wel met de specifieke klank van kerk- en koormuziek.”

Hij vindt het mooi dat het nieuwe kanaal naast de andere initiatieven zoals de Reformatorische Omroep kan bestaan. “Ik vind het heel mooi dat we samen de kerk- en koormuziek levend houden. Dat is waar wij heel enthousiast voor zijn.”

Blijde Klanken
De titel van het nieuwe kanaal verwijst naar de openingszin van Psalm 146: Prijs de Heer met blijde galmen. “In essentie zegt het wat dit kanaal tot doel heeft”, vertelt Hans. De psalm vervolgt: Gij, mijn ziel hebt rijke stof. Ik zal, zo lang ik leef, mijn psalmen, vrolijk wijden aan uw lof. Ik zal, zolang ik ‘t licht geniet, Hem verhogen in mijn lied. “Daar ligt een verlangen om als gelovig mens gewoon dag in, dag uit per minuut met de aanbidding van God bezig te zijn via liederen.”

Beluister de uitzending terug: